Rumah > Berita > Kandungan

Lampu LED boleh dimalapkan dan bebas boleh dimalapkan

Dec 08, 2015

Banyak lampu LED retrofit dijual dalam dua versi; boleh dimalapkan dan bebas boleh dimalapkan. Anda akan perlu untuk memilih jenis yang betul untuk litar lampu anda.

Selama beberapa tahun pengeluar telah memperkenalkan lampu LED ke pasaran dengan matlamat akhirnya untuk menggantikan pijar dan lampu CFL. Reka bentuk lampu ini telah berkembang daripada penyelesaian bebas boleh dimalapkan sangat mudah, untuk penyelesaian boleh dimalapkan canggih tetapi mahal, maka akhirnya untuk lebih banyak penyelesaian kos efektif boleh dimalapkan.

Peredupan lampu LED dapat menjimatkan tenaga dan menukar penampilan visual dan mood Ruang anda. Anda boleh menggunakan lampu LED boleh dimalapkan dalam litar yang bebas boleh dimalapkan. Anda tidak perlu menggunakan lampu boleh dimalapkan di litar yang boleh dimalapkan kerana ia boleh menyebabkan kerosakan kepada lampu dan atau litar. Lampu yang penting akan ditanda dengan jelas sebagai boleh dimalapkan atau bebas-boleh dimalapkan pada kotak atau pembungkusan makanan dan lampu.

Kebanyakan dimmers yang dipasang hari direka untuk digunakan dengan litar berkuasa tinggi untuk memandu lampu filamen tradisional iaitu semua agak seragam dan boleh dimalapkan oleh perubahan voltan. Lampu LED di sisi lain adalah kuasa rendah dan lebih kompleks. Satu mentol LED adalah produk keadaan pepejal yang telah dibina pada litar (dipanggil seorang pemandu) yang mengambil tinggi-voltan AC input semasa dan menukarkan ia kepada DC Bervoltan rendah semasa memandu LED itu. Lebih-lebih lagi pemandu spesifikasi adalah tidak seragam di seluruh industri LED.

Mereka adalah pelbagai jenis dimmers yang dipasang di rumah dan Pejabat pelbagai spesifikasi (contohnya rintangan; terkemuka dan trailing-edge dan elektronik). Jadi apabila menggunakan lampu LED baru dengan dimmers yang sedia ada terdapat padanan yang lama teknologi dengan baru yang boleh mencabar.

Padan lama dan baru

Pemandu boleh dimalapkan lampu LED boleh bekerja dengan pelbagai jenis malap, tapi tidak semua, sebagai contoh lampu LED cenderung untuk bekerja lebih baik dengan dimmers trailing-edge dan bukannya dimmers terkemuka, tetapi yang malap sedia ada mungkin mempunyai beban minimum yang terlalu tinggi untuk satu lampu LED, contohnya lampu filamen 60W boleh menggunakan malap yang mempunyai beban minimum 25W penggantian LED mempunyai penarafan kuasa 6.5W - di bawah paras yang dikehendaki oleh yang malap. Berdedikasi LED dimmers mempunyai kadaran kuasa minimum yang rendah.

Pengalaman peredupan mungkin berlainan dengan LED. Keseluruhan LED dimming prestasi dikawal oleh keupayaan LED pemandu/cip dan keserasian peranti dan litar peredupan. Kerana terdapat sejumlah besar mungkin kombinasi lampu dan dimmer, ia adalah tidak mungkin untuk mempunyai satu lampu LED yang berfungsi dalam persekitaran peredupan semua.

LED kini mempunyai pelbagai peredupan lebih rendah daripada lampu filamen – sedang dim kepada kira-kira 10% daripada jumlah output lampu LED manakala filaments boleh pergi ke 1-2%.  Transformer Bervoltan rendah digunakan dengan 12V MR16 sorot juga menambah kerumitan

Apa akan berlaku jika malap yang tidak serasi dengan lampu LED untuk?

Banyak lampu LED akan diiklankan sebagai boleh dimalapkan, Walau bagaimanapun pada hakikatnya prestasi kebanyakan dari mereka adalah unimpressive dengan pelbagai keputusan bergantung kepada malap digunakan dan memuatkan litar berkenaan. Dalam sesetengah kes lampu LED telah diambil dari kotak dan dipasang di bilik dengan suis dimmer baru mengetahui pelarasan kelip dan tidak sekata pada tahap ringan.

· Flickering - lampu akan berkelip (boleh juga berlaku jika lampu boleh dimalapkan digunakan)

· Output drop-out - tiada cahaya di hujung skala

· Perjalanan mati - apabila malap di sana diselaraskan adalah tiada perubahan yang sepadan di output ringan (light boleh malapkan ke tahap yang boleh diterima)

· Tidak halus - ringan output boleh tidak pergi dari dim untuk terang linearly

· Lampu berbilang - isu-isu yang mungkin menjadi jelas apabila lampu pelbagai ditambah

· Kerosakan atau kegagalan - pemandu LED, litar atau LED rosak atau gagal.

· Beban di bawah minimum - beban kuasa lampu LED adalah di bawah minimum yang dikehendaki oleh yang malap

· Model model-berbeza campuran LED yang mungkin akan berbeza pemandu - kerana pemandu berkelakuan berbeza ini boleh mengakibatkan dimming isu.

Apa yang boleh saya lakukan mengenai dimming mentol LED?

· Menaik taraf litar peredupan anda sebaik-baiknya dengan dimmers berkualiti yang direka bentuk bagi LED - mudah untuk dilakukan untuk pemasangan LED yang baru. Ini adalah pelaburan yang baik kepada masahayat anda lampu LED.

· Pastikan anda membeli LED boleh dimalapkan atau bebas boleh dimalapkan yang betul untuk anda jenis litar

· Gunakan malap yang serasi

· Perubahan anda litar dari dimming untuk bebas dimming jika tidak digunakan banyak

· Keluarkan Transformer yang digunakan dengan 12V MR16 lampu dan memeluk 240 v GU10 lampu dalam pemasangan sama dengan mengubah pemegang lampu (perlu dilengkapkan oleh Juruelektrik yang)

· Anda harus mempertimbangkan membeli model dan jenama LED lampu utk semua kelengkapan di kawasan bilik (semua lampu akan mempunyai pemandu sama) yang sama

· Ia juga akan menjadi satu idea yang baik untuk membeli alat ganti - teknologi LED (dengan teknologi-teknologi lain seperti telefon bimbit) sentiasa memperbaiki dan berubah-ubah.

Paling penting adalah: Sila dapatkan nasihat Juruelektrik yang berkelayakan untuk membuat sebarang perubahan kepada litar anda.